Gelenek ve Görenekler
Toplumda, uzun zaman boyunca oluşmuş ve uyulması zorunlu sayılan ortak davranışlara "Gelenek ve Görenek" adı verilir. Töre kavramı gelenek ve göreneklerin tamamını anlamak için kullanılır.
İnsan başkalarıyla olan ilişkilerini ve davranışlarını toplumun geleneklerini dikkate alarak düzenlemek zorundadır. Aksi halde topluma uyum sağlamada sorunlarla karşılaşır. Örneğin türklerde anneye, babaya, Büyüklere karşı saygılı olmak bir gelenektir. Dil,Din ve aile gibi değerlere geleneksel olarak saygı gösterilir.
Gelenek ve Göreneklerin köşesinde toplumsal değerler yatmaktadır. Toplumsal değerler bireylerin tutum davranışını ve yapıtlarında ölçüt olarak ortaya çıkar. Zamanla bu değerler Bireysel ve toplumsal yaşamın düzenini sağlamak için normal düşüncelere dönüşür.
Gelenek ve göreneklere uymanın sağladığı faydalar
Sosyal yönden fadaları
Kültür yönünden faydaları
Toplum barışı açısından faydaları
Toplumdaki sosyal ilişkileri belirlemede ve kolaylaştırmada gelenek ve göreneklerin rolü oldukça büyüktür.
Gelenek ve görenekler, aile içi ilişkileride belirler. Ailenin nasıl kurulacağı ile ilgili kuralları koyar. Evde kadın, erkek ve çocuklardan beklenilen davranışları belirler ve sınar.
Öğretmene, yaşlılara, komşulara, davranış biçimlerini, doğum ve ölçüm karşısındaki davranışlarını belirler, sosyal yaşamı kolaylaştırır.
Devamını Oku